top of page
Search

זמן בטן

למה חשוב להשכיב על הבטן בזמן ערות? # שכיבה על הבטן הוא מנח הכרחי להתפתחות מוטורית ( שמשפיעה על התפחות קוגניטיבית, משחק ותקשורת ) # מנח אשר ממנו התינוק יתחיל לנוע ולהיות עצמאי לכיוון זחילה, בהמשך ישיבה ועמידה . # מנח שמאפשר נקודת מבט רחבה יותר של התינוק # במידה וקיימת העדפת צד, זהו מנח אשר עוזר לחיזוק סימטרי של שרירי הצוואר, הגב ועוד.

אז מתי אפשר וכדאי להתחיל להשכיב את התינוק על הבטן ? בעיקרון כבר מגיל לידה מומלץ להשכיב על הבטן בזמני ערות. נמצא זמן שהתינוק ער, לא רעב , לא עייף ופנוי למשחק (מצב שנקרא ערות שקטה) ככל שהם צעירים יותר זמני הערות קצרים וילכו ויתארכו עם הגיל.

התינוק שלי בוכה כששמים אותו על הבטן, מה לעשות? הראש של התינוקות שלנו הוא כמו משקולת , תינוק שרק נולד צריך להרים את הראש נגד כוח הכובד ולהצליח לייצב את שאר הגוף תוך כדי, זה לא פשוט ולכן הגיוני שיהיה לו קשה, אז נשכיב לפרקי זמן קצרים ונמצא תנוחות שבהם התינוק רגוע יותר. לדוגמא:

# שכיבה על החזה שלי בשיפוע משתנה - ככל שאהיה זקופה יותר כך יהיה יותר קל לו להרים את הראש ואם אהיה בשכיבה אז זה יהיה מאתגר יותר עבורו.

איך נעודד להישאר במנח ? # אם התינוק שלי שוכב על החזה שלי - הוא ירים את הראש כדי לראות את פניי אפשר לדבר/לשיר לו תוך כדי השכיבה .

# שכיבה על משטח פעילות, חשוב לשים לב שהמשטח יהיה קשיח ולא רך מידי ( משטח קשיח יותר מקל על התנועה , דמיינו את ההבדל בין הליכה על חול ים יבש לעומת הליכה על מדרכה) , כדאי שהמשטח יהיה יחסית חלק ולא מאוד מקושקש .

# בשכיבה על המשטח נמצא משחקים שיעודדו את התינוק להסתכל קדימה כמו מראה , רעשן , אמא, אבא או אחים שנמצאים ממול ומעודדים להסתכל לכיוונם, אפשר ממש לשכב מולו, לשיר ולדבר איתו, אם קיים קושי אפשר לעזור לו בכך שנמרכז את הידיים ונאפשר לו להשען על האמות .

# שכיבה על הבטן באמבטיה של העגלה, נוריד את מגן השמש וכך התינוק הסקרן ירים ראשו להביט החוצה.

לכמה זמן מומלץ להשכיב על הבטן? אין תשובה אחת נכונה, לכל תינוק מתאים זמן שונה, כמה זמן שהתינוק נינוח ואינו בוכה (יש תינוקות שיחזיקו 20 שניות ויש שיחזיקו שלוש דקות), אם הוא מתחיל לבכות ננסה לעניין אותו ולמשוך טיפה מעבר ליכולת שלו וכשנראה לנו שכבר ממש קשה, נעזור לו להתהפך חזרה לגב, ניתן לו מנוחה , נשחק קצת על הגב, ואז שוב נהפוך לשכיבה על הבטן. כך במהלך היום נאסוף זמן בטן , ונסתכל על הזמן המצטבר שהיה במצב הזה.

אנחנו מצפים בגיל 3 ח' שהתינוק ירים ראש מהמשטח ויסובב לעבר גירוי מעניין בצדדים , בגיל 4 ח' נרצה לראות שהוא נשען על האמות ובגיל חמישה חודשים/חצי שנה נרצה שהתינוק יהנה משכיבה על הבטן וזו תהיה בתנוחה במועדפת עליו . ( טווח ההתפתחות הוא רחב והגילאים יכולים להשתנות בין תינוקות שונים ).

אם אתם מרגישים שתינוקכם אינו נינוח על הבטן וקיים קושי בשכיבה על הבטן , פנו להתייעצות עם פיזיותרפיסטית התפתחותית.

כאן בשבילכם לכל שאלה, סיגל




34 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page